Flera tunga fågelrariteter i Sverige i helgen

orientvadarsvala.jpg

(Erik Hansson 15 May 2017: Photo: JJ Harrison )

För de fågelskådare som gärna ser sällsynta arter började våren blygsamt. Men under söndagen den 14 maj 2017 blev det ”proppen ur” med mängder av riktigt tunga fynd. Så som ett förstafynd och ett andrafynd för Sverige, samt landets första relativt lättsedda knölsvärta.

Uppdatering tisd 16 maj: Knölsvärtan återupptäcktes idag på morgonen vid Svenska högarna.

Under lördagen sågs en möjlig knölsvärta utanför ön Röder i Stockholms skärgård, men det var under söndagen som det small till ordentligt. 06:54 kom ett larm på Bird Alarm om en knölsvärta som ligger tillsammans med andra svärtor i Östersjön utanför Svenska högarna. Eftersom knölsvärta tidigare bara setts flyga förbi Utlängan i Blekinge (2012, 2014 och 2015) och därmed bara setts av de som var på plats just där och just då var det nya fyndet under söndagen den 14 maj en sällsynt chans för många fågelskådare att få se arten.

Medan en del av landets fågelskådare började göra sig redo för en lång färd ut till landets östligaste öar hittades det en svarthuvad sparv på Gotland.

Klockan 08:05 kom nästa larm – knölsvärtan flög iväg söderut och sågs inte längre. Sju minuter senare kom nästa larm från Svenska högarna. På en annan plats på ön hade en….

Läs mer

Advertisements