Bonapartemåger på Island Bonapartemåger på Island

(Henrik Haaning Nielsen 25 juni 2017; Photo Jens Frimer Andersen)

 

Danske kunstnere for Natur og Miljø besøgte i år Island. De stod for intet mindre end en ornitologisk sensation, da de opdagede et ynglepar af bonapartemåge! Der er tale om det første ynglefund i Vestpalearktis!

Vi er en gruppe danske naturkunstnere på tegne/fugle tur til Vestfjord-landet. På en tur den 9. juni bliver jeg ved et strandkær, i en mindre hættemågekoloni, opmærksom på hovedet af en mindre måge  som har et tydeligt  sortgråt hoved og sort spinkelt næb, tydeligt afvigende fra de hættemåger med brune hoveder som den står iblandt.

Danske kunstnere for Natur og Miljø besøgte i år Island. De stod for intet mindre end en ornitologisk sensation, da de opdagede et ynglepar af bonapartemåge! Der er tale om det første ynglefund i Vestpalearktis! Jens Frimer Andersen har været så venlig at sende beskrivelsen af hændelsesforløbet da han opdagede bonapartemågerne: Vi er en gruppe danske naturkunstnere på tegne/fugle tur til Vestfjord-landet. På en tur den 9. juni bliver jeg ved et strandkær, i en mindre hættemågekoloni, opmærksom på hovedet af en mindre måge som har et tydeligt sortgråt hoved og sort spinkelt næb, tydeligt afvigende fra de hættemåger med brune hoveder som den står iblandt.

Det er solskin og godt medlys. Afstanden er ca 80-100 meter. Tænker først dværgmåge adult, men da fuglen efter få sekunder letter viser den overvinge som Hættemåge. Det må være en af amerikanerne med mørk hætte – Præriemåge eller Bonapartemåge??? Nu let panisk får jeg gjort de andre, Westy Ebbesen og Dorthe Kudsk, opmærksom på fuglen, mens jeg konsulterer “Fugle i felten”. Sagen er klar: Bonapartemåge adult. Fuglen forsvinder let blandt de flyvende Hættemåger, men efter et stykke tid bliver jeg opmærksom på terneagtige skrig over vores hoveder, og ser, at det er bonapatemågen som meget heftigt og vedholdende skrigende mobber os med 5-6 dyk, ned til 2 meter fra os, for så at trække ind i kolonien igen. Optrinnet gentager sig 5-6 gange med en serie af dybe dyk,skrigende, for så at trække sig tilbage til kolonien. På intet tidspunkt reagerede Hættemågerne på vores tilstædeværelse. Vi opholdt os hele tiden på grusvejen for at undgå forstyrrelse. Ved 3 lejligheder så vi fuglen/fuglene flyve i display med dybe dyk med stejle vendinger på toppen, hvor der  drejes i luften, så fuglen næsten flyver på ryggen et kort øjeblik. Ved et tilfælde sås 2 fugle samtidig. Det er solskin og godt medlys. Afstanden er ca 80-100 meter. Tænker først dværgmåge adult, men da fuglen efter få sekunder letter viser den overvinge som Hættemåge. Det må være en af amerikanerne med mørk hætte – Præriemåge eller Bonapartemåge??? Nu let panisk får jeg gjort de andre, Westy Ebbesen og Dorthe Kudsk, opmærksom på fuglen, mens jeg konsulterer “Fugle i felten”. Sagen er klar: Bonapartemåge adult. Fuglen forsvinder let blandt de flyvende Hættemåger, men efter et stykke tid bliver jeg opmærksom på terneagtige skrig over vores hoveder, og ser, at det er bonapatemågen som meget heftigt og vedholdende skrigende mobber os med 5-6 dyk, ned til 2 meter fra os, for så at trække ind i kolonien igen. Optrinnet gentager sig 5-6 gange med en serie af dybe dyk,skrigende, for så at trække sig tilbage til kolonien. På intet tidspunkt reagerede Hættemågerne på vores tilstædeværelse. Vi opholdt os hele tiden på grusvejen for at undgå forstyrrelse. Ved 3 lejligheder så vi fuglen/fuglene flyve i display med dybe dyk med stejle vendinger på toppen, hvor der drejes i luften, så fuglen næsten flyver på ryggen et kort øjeblik. Ved et tilfælde sås 2 fugle samtidig.
De flyvende fugle er lidt mindre og mere elegante terne/dværgmåge-agtige end hættemågerne. Hætten er tydeligt gråsort i godt lys, med hvide halve øjenringe. Overvingen meget lig Hættemåge, med grå tone og hvid kile på håndens forkant, afgrænset af en smal sort bagkant på hånden. Undervingen er helt lys med gennemskinnelig hånd og sort havterneagtig bagkant. Hætten er mere lige afsat/afskåret ind Hættemåge. De næste efterfølgende dage, både D.10 og 11/6 besøger andre erfarne ornitologer fra vores gruppe bl.a. Niels Peter Andreasen, Marco Brodde, Niels Knudsen, Ole Runge og Lise Phlug, stedet og begge dage ser de positivt 2 fugle og oplever gentagende gange den hefDe flyvende fugle er lidt mindre og mere elegante terne/dværgmåge-agtige end hættemågerne. Hætten er tydeligt gråsort i godt lys, med hvide halve øjenringe. Overvingen meget lig Hættemåge, med grå tone og hvid kile på håndens forkant, afgrænset af en smal sort bagkant på hånden. Undervingen er helt lys med gennemskinnelig hånd og sort havterneagtig bagkant. Hætten er mere lige afsat/afskåret ind Hættemåge. De næste efterfølgende dage, både D.10 og 11/6 besøger andre erfarne ornitologer fra vores gruppe bl.a. Niels Peter Andreasen, Marco Brodde, Niels Knudsen, Ole Runge og Lise Phlug, stedet og begge dage ser de positivt 2 fugle og oplever gentagende gange den heftige mobbeadfærd fra bonapartemågerne når de står på grusvejen nær kolonien.tige mobbeadfærd fra bonapartemågerne når de står på grusvejen nær kolonien.

 

Bonapartemåge er udbredt primært i Canada og Alaska i taigazonen, hvor de primært yngler i gran- og lærketræer og kun undtagelsesvist på jorden, som det er sket i år i Island.

Lokale Yann Kolbeinsson er kontaktet og han vil besøge lokaliteten i den kommende uge.

Hold øje med nyt på Facebooksiden Birding Iceland.

Bonapartemåge er udbredt primært i Canada og Alaska i taigazonen, hvor de primært yngler i gran- og lærketræer og kun undtagelsesvist på jorden, som det er sket i år i Island. Lokale Yann Kolbeinsson er kontaktet og han vil besøge lokaliteten i den kommende uge. Hold øje med nyt på Facebooksiden Birding Iceland.

Advertisements